יום המאבק הבינלאומי לגזענות
"העשרים ואחד במרץ, יום ביעור האפליה הגזעית הבין-לאומי, הוא אחד הוותיקים שבימים הבין-לאומיים אשר ארגון האומות המאוחדות מציין אותם. הוא הוכרז בשנת 1966בעקבות אירוע טראגי, שזעזע עמוקות את מצפון העולם: טבח הילדים – תלמידי בית-הספר, שהפגינו נגד חוקי האפרטהייד – בידי המשטר הגזעני של דרום אפריקה. האפרטהייד שהיה מערכת שפלה, שמיסדה את הגזענות ואת האפליה בקריאת-תיגר עזת-מצח על כל הקדמה המוסרית והאתית שהושגה בידי האנושות." (מתוך דבריו של מנכ"ל אונסקו, אתר הוועד הישראלי לאונסקו, משרד החינוך)
מדינת ישראל חתמה בשנת 1966 על האמנה הבינלאומית בדבר ביעור כל הצורות של אפליה גזעית .
מערכת החינוך שותפה למשימה חינוכית וערכית זו, כפי שקובעות גם מטרותיו של חוק החינוך הממלכתי: "להנחיל את העקרונות שבהכרזה על הקמת מדינת ישראל ואת ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ולפתח יחס של כבוד לזכויות האדם, לחירויות היסוד, לערכים דמוקרטיים, לשמירת החוק, לתרבותו ולהשקפותיו של הזולת, וכן לחנך לחתירה לשלום ולסובלנות ביחסים בין בני אדם ובין עמים" (סעיף 2(2) לחוק).
"הופעת בכורה" – האחים תומר וברק היימן
סדרה דוקומנטרית –בת 5 פרקים, של האחים היימן המלווה את התפתחותן של שתי להקות צעירות מדרום הארץ (’ברינקX’ מנתיבות ו’Dטורה’ מקריית מלאכי), שעושות את צעדיהן הראשונים בעולם המוזיקה.
יחד עם שאנן סטריט ודודוש קלמס מלהקת ’הדג נחש’, הן עובדות על הקלטת סינגל ראשון ומופע משותף.
במקביל לתהליך היצירה מתמודדים חברי הלהקות עם שאלות מורכבות הקשורות לגזענות, מסורת ויחסי הורים וילדים, לצד דילמות יומיומיות של גיל ההתבגרות.
יוצרי הסדרה: תומר וברק היימן; עורכת ראשית: אילנית באומן; פיתוח ועריכת תוכן: שרית חיימיאן; מפיקה: יעל רביץ, "ענני תקשורת".
על הלהקות
Dטורה היא להקת פאנק רוק מקרית מלאכי, המשלבת מקצבים שונים המושפעים מהרד הוט צ'ילי פפרס. חברי הלהקה דידי (סולן), יוסי (גיטרה), יאן (בס), מיכאל (גיטרה), ואריאל (תופים) מגיעים ממשפחות חילוניות ודתיות.
הברינקX מורכבת מצמד צעירים המגיעים מנתיבות: אבי, בן 19 ואלכס בן 18. אבי עלה לארץ מאתיופיה בגיל 3 במסגרת מבצע שלמה והוא האחראי על הסלסולים המזרחיים. אלכס, שהגיע בצעירותו מקונגו, מזמזם היפ הופ משובח בשפה הצרפתית. השניים החלו את שיתוף הפעולה ביניהם כשעבדו כשוטפי כלים בחברת קייטרינג
האחים הימן הם מהכוחות הבולטים ביצירה הדוקומנטרית בישראל. השניים נחשבים ליוצרים מקוריים הנמשכים לאזורי הדמדומים של החברה הישראלית.
על היוצרים – האחים היימן
במהלך העשור האחרון יצרו והפיקו האחים הימן עשרות סרטים וסדרות דוקומנטריות שזכו בפרסים רבים ובהכרה בינלאומית, והשתתפו בפסטיבלים רבים בארץ ובעולם.
ברק הימן – במאי ומפיק עצמאי של סרטים דוקומנטריים, שיחד עם אחיו תומר הימן ביים והפיק את הסדרה ’גשר על הוואדי’ ששודרה בערוץ yes דוקו. בנוסף ביים את הסרט ’הריקוד של אלפונסו’ שהשתתף בפסטיבל חיפה האחרון, ושודר לאחר מכן בערוץ 2.
במקביל לעבודתו כבמאי, הפיק סרטים דוקומנטרי לטלוויזיה ולקולנוע, בין היתר את ’זורקי’ של זהר וגנר, ’סטאלגים – שואה ופורנוגרפיה בישראל’ של ארי ליבסקר, ו’ליידי כל-אל-ערב’ של אבתיסאם מראענה.
תומר הימן ביים ב-2001 את ’תומר והשרוטים’, שזכה במקום הראשון בתחרות האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה, ובמקום הראשון בפסטיבל הבינלאומי בחיפה. בפברואר 2006 זכה תומר עם סרטו ’בובות נייר’ במקום הראשון ובפרס חביב הקהל בפסטיבל ברלין, בנוסף לשלוש זכיות ב’פינק אפל’ לוס אנג’לס ומנילה.
בנוסף, ביים את הסדרה הדוקומנטרית ’סינדרלות’, את הסרט ’שחור על לבן’ אודות נסיעת חברי הפרויקט של עידן רייכל לאתיופיה, ו’out of focus’ – פרק בסדרה ’גיבורי תרבות’, בו התלווה תומר אל אוהד נהרין בתהליך היצירה שלו עם להקת מחול בניו יורק.
ביקורות על הסרט
"סדרה מעניינת שעשויה היטב" (רותה קופפר, הארץ)
"הפקה דוקומנטארית מקסימה… כנות מקצועית ואמנותית…" (ירון טן-ברינק, ידיעות אחרונות)
"סדרה קטנה ואנושית המציגה את התמונה הגדולה והמייאשת לעיתים של בני הנוער בישראל… סוף סוף ישנה סדרה שמחליטה לקחת את הנוער האמיתי ולחפור עמוק עמוק בתוך נפשו" ( אלון רוזנבלום, אתר seret)
"הדוקומנטאריסטים תומר וברק הימן זיהו שמאחורי במות המועדונים מתחוללות דרמות מרתקות" (שיר זיו, ישראל היום)
"להתמוגג מרוב נחת" (תיגל נשיא, עכבר העיר)
"המצלמה מצליחה לקלוט רגעים שניכרים כאותנטיים" (נמרוד דביר, פנאי פלוס)
"הופעת בכורה" זכתה במקום הראשון כסדרה הטובה ביותר בתחרות השנתית של פורום היוצרים הדוקומנטאריים של 2008